Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 46/2018

Víkend bol v znamení zlého svetla. Najprv som fotil uctenie pamiatky 1. svetovej vojny, ktoré vo Vrakuni usporiadalo KVH Teokratos, na čele s mojim kamarátom Petrom.

Fotil som za súmraku a zachránili ma M.Zuiká so svetelnosťou F1,2. Svetla nebolo až tak málo, ale nebolo kvalitné. V pozadí bilboardy a autá, zvolil som ČB spracovanie v štýle fotografií z čias svetovej vojny.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO.

FB album.

Ak som si v piatok myslel, že som fotil za zlého svetla, netušil som, čo ma čaká v sobotu. Na Rudnayovom námestí som fotil TOSTABUR. Zdrojom svetla bola jediná sliepňajúca pouličná lampa a občas zapnutý halogénový reflektor. Technika išla na hranici možného. Aj tu sa vyplatilo mať M.Zuiko s F1,2.


Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 25/1,2 PRO.

FB album.

Ani v nedeľu sa neukázalo dobré svetlo. Okolo obeda to vyzeralo, že za chvíľu má zapadať slnko. Šedivá mizéria a ja v ZOO s Panasonicom G9 a Leicou 200/2,8. Myslel som si, že sa vrátim s prázdnou, najmä keď 2/3 zvierat boli niekde v paralelnej dimenzii.


Panasonic Lumix G9 + Leica DG 200/2,8 OIS + TC14.

Overené i neoverené správy

Najprv stručné novinky, ktoré rozširujú rumorsy, publikované v minulých týždňoch. Nový Olympus by mal mať zabudovaný grip a mal by posunúť M43 fotoaparáty o level vyššie. Vraj má mať multishot (skladaný záber s vysokým rozlíšením) použiteľný z ruky. Podľa mňa to môže predpovedať ešte jednu vymoženosť a to globálnu uzávierku.

V máji, na Photokine, by mal byť predstavený nový Canon R s vysokým rozlíšením.

Objektívy, pripravované pre nové FF bezzrkadlovky Panasonic, by mali mať už potvrdenú svetelnosť. Mali by to byť 24-105mm f/4.0 a 70-200mm f/4.0.

Na svete máme prvé štatistiky predaja FF bezzrkadloviek, kde donedávna prakticky 100% podiel malo Sony. Aktuálne má cca 67%, ale nemusí to znamenať, že by sa zmenili predajné čísla. Canon rastie rýchlejšie ako Nikon, má podiel 22,1% a Nikon 10,4%. Ani to nemusí nič znamenať. Ako vieme z našich predajní, Nikony sa takmer nedajú zohnať a predaj Z6 sa ešte ani nerozbehol.
P.S. Čísla sú z japonského trhu.


Modrá Sony, zelená Nikon a červená Canon.

Novinky

Leica Q je fotoaparát, ktorý by som vážne chcel. Na výsosť moderný, pritom štýlový. Teraz bol predstavený model Q-P. Neprináša nič nového, okrem decentnejšieho vzhľadu, vhodnejšieho pre street fotografiu. Model sa zbavil legendárneho červeného krúžku a nahradil ho nenápadnejším skriptom na vrchnej časti. K tomu matný čierny náter a máme tu stealth fotoaparát. Vylepšená bola spúšť a k fotoaparátu je dodávaný nový hnedý popruh s priestorom pre náhradnú batériu.

http://en.leica-camera.com/Photography/Leica-Q/Leica-Q-P

Photopea je online editor v štýle Photoshopu. Je zdarma v základnej verzii (s reklamou) a funkčne postačuje na úpravy, ktoré amatéri vo Photoshope robia. Takže ak na cudzom počítači budete niekedy potrebovať pokročilý editor, spomeňte si na Photopeu. Ak ho budete používať často a vadí vám reklama, môžete využiť funkciu mesačného alebo štvrťročného predplatného.


https://www.photopea.com/

Každý týždeň sa objaví nový film. To je na svete toľko lomografistov? Nový film od Lomography je inšpirovaný nemeckou filmovou tvorbou zo 60-tych rokov. ČB film ponúka cinematický look, citlivosť je ISO 400, ale vďaka expozičnej pružnosti je možné ho exponovať až na ISO 3200.



https://shop.lomography.com/en/lomography-film-berlin-kino-35mm-5pack?country=sk

Inšpirácia

V úvode som vyplakával nad zlým svetlom. Sú však motívy, kde to nevadí. Gustav Willeit nafotil sériu N A T U . R A E VII. Krajina v príjemných tlmených, takmer monochromatických farbách, ktoré nechajú vyniknúť tvarom, textúram a štruktúram.




Foto: Gustav Willeit

https://www.behance.net/gallery/72024045/N-A-T-U-R-A-E-VII

Pastelové a monochromatické tóny vyvážime výraznejšími farbami Japonska, ktoré nám naservíruje Axel Corjon.


Foto: Axel Corjon

https://axelcorjon.darkroom.tech/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Matej Michalik
ocenenie redakciou 2018-11-12 07:29:31
Tvorba Gustava Willeita sa mi velice lubi, odporucam pozriet celu galeriu na jeho webe http://www.guworld.com/2017/index.html
 
charlie65
2018-11-12 08:15:07
Fotka zo soboty - strelci - je parádna - aj napriek slabému svetlu. Alebo vďaka tomu?...
 
spektrum
2018-11-12 12:21:38
zle svetlo často dotvara nostalgicku atmosferu, takze zalezi od zameru, ci je naozaj zle.. ti strelci su velmi dobri..
Niektoré kompozicie by som citila trochu inak. Pri prvom veteranovi by som sochu nechala trochu vlavo, aby mu nevyrastala z hlavy, a rysovi by som dopriala viac priestoru na pohlad, ked ho uz nema v skutocnosti.. To len na okraj, kazdy citime situaciu inak.
 
smarek
2018-11-12 22:53:39
Vysokosvetelne skla su jednoducho neocenitelne, bez svetla nic nie je a pri fotografii to plati o to viac!!!
F1.2
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované