Hore

Softvérové spájanie panorám

Nafotili ste panorámu a neviete čo ďalej, ako pospájať jednotlivé fotografie?

V článku Panoráma sme si ukázali ako správne panorámu nafotiť. Ďalším krokom je tieto zdrojové súbory softvérovo spojiť do jedného súvislého celku.

Softvéry na spájanie

Na spájanie panorám existuje veľké množstvo programov. Plug-in s touto funkciou je dokonca aj vo Photoshope. Podľa skúseností dosahujú najlepšie výsledky nasledovné programy:

PTGui - http://www.ptgui.com/ Hugin - http://hugin.sourceforge.net/ Autopano Pro - http://www.autopano.net/

Pri spájaní panorám používam PTGui a som s ním nadmieru spokojný. Postup spájania panorám si ukážeme práve tomto programe.

Zdrojové súbory

Výsledná panoráma

Program PTGui

Program PTGui ponúka všetko, čo od softvéru očakáva začiatočník i pokročilý tvorca panorám. Začiatočník ocení prehľadné, jednoduché a interaktívne užívateľské prostredie rovnako ako dokonale spojené panorámy bez nutnosti zásahov do procesu spájania. Pokročilých užívateľov môže program osloviť nasledovnými funkciami:

podpora rôznych vstupných formátov (jpg, tiff, png...) práca so 16-bitovými súbormi rôzne

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
misko903
2008-11-13 18:22:32
pouzivam panorama factory, dokaze robit aj videa - simulacia otacajucej sa kamery
 
davik
2009-01-05 22:34:47
Pouzivam Autostitch a som s nim uplne spokojny. Fotografie nie je potrebne usporiadat, spravi to sam. Je to free a ma to par kB. http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html
 
martin knocik
2009-04-26 20:25:56
JA používam program Autopano, jeho verziu pre Linux. JE to veľmi dobrý plne automatický program na vytváranie panorám. Spojim mi aj to čo mi nešlo spojiť vo Photoshope a Panorama factory.
 
2009-04-26 21:01:36
príspevok od: davik
Pouzivam Autostitch a som s nim uplne spokojny. Fotografie nie je potrebne usporiadat, spravi to sam. Je to free a ma to par kB. http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html
Autopano je komercny produkt zalozeny na/vyuzivajuci Autostitch
 
mayko
2009-05-22 17:28:21
Este tu nepadol ziaden hlas za hugin...tak tu je: Podla obrazkov sa to podoba na PTGui. Je dostupny pre viacere os(Lin,Mac,Win), je postaveny na Panorama Tools (prof.Helmut Dersch) a je sireny pod GPL, takze je zadarmo(pre manikov aj so zdrojovymi kodmi). Okrem vybornych vysledkov pri spajani do panoram sa da velmi dobre pouzit pri fotografiach architektury na zrovnanie zbiehajucich vertikalnych linii a na podobne upravy perspektivy.
 
dodislav
2009-05-29 14:52:15
Program PTGui je zadarmo s toho linku uvedeneo hore???
 
MaRmARk0
2009-10-11 19:07:55
Autopano Giga 2 sa mi celkom pozdaval. Hodne sa tam toho da nastavit. Ale nie je free. ;)
 
djpepino125
2011-03-02 17:32:13
príspevok od: davik
Pouzivam Autostitch a som s nim uplne spokojny. Fotografie nie je potrebne usporiadat, spravi to sam. Je to free a ma to par kB. http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html
a to ako mam upravit aby bolo za rovno ??
 
Ľuboš Capcara
2012-08-20 21:23:19
arcsoft panorama maker mi zatial plne vyhovuje
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia