Hore

Mať vlastný štýl

Mať vlastný štýl je nesmierne dôležité. V čase digitálnej fotografie a internetu vidia naše fotky aj tisíce ľudí.

Už to nie je o kruhu rodiny a priateľov. Ak fotografie publikujete v galériách a na sociálnych sieťach, bojujete o priazeň diváka s tisícami ďalších fotografov. A že sú niektorí sakra dobrí! S najväčšou pravdepodobnosťou nevytvoríte skutočne unikátny štýl. Skôr bude inšpirovaný inými fotografmi, ktorých štýl si prispôsobíte. Aj tým sa však vyčleníte s priemeru.

Dobrú techniku má dnes kde kto. Kde kto zvládol aj taje fotografie v podobe expozície, kompozície i fotografického videnia. No len málokomu bol do vienka vložený skutočne veľký talent. Preto je pre väčšinu fotografovanie hlavne kreatívne remeslo/zručnosť. A to je to, na čom treba stavať.

Minule sme si povedali niečo o tom, ako sa dopracovať k vyššiemu kvalitatívnemu štandardu. K tomu patrí poctivý prístup k fotografovaniu i spracovaniu fotografií. Dnes k tomu pridáme pár slov o štýle.

Mať vlastný štýl, to je rozpoznateľný rukopis fotografa. Že ho fotograf má, spoznáte tak, že nepotrebujte vidieť pod fotkou meno autora a aj tak ho viete. Sami to poznáte z aj našej  galérie.

Špecializácia a opakovanie

Fotografi, ktorí majú vlastný štýl, sa väčšinou špecializujú. Opakovaným fotením rovnakého žánru/motívu sa neustále učia, ako ho najlepšie zachytiť. Postupne pilujú techniku fotenia, kompozíciu a postprocesing. Vkladajú do toho aj svoje nápady a fotografické videnie. Špecializácia je aj spôsob, ako sa oveľa rýchlejšie vypracovať, pretože svoje úsilie venujete len jednej veci, nerozdrobujete ho viacero žánrov/motívov.

Eva Nemcová si našla vlastný motív, ktorému sa venuje roky. Stačí jej makroobjektív a pár rekvizít, aby si vytvorila vlastný svet a ponorila sa do neho.

Vďaka špecializácii optimalizujete výber techniky. Fotografie robí predovšetkým fotograf, ale je dobré, ak má techniku, vďaka ktorej môže nafotiť to, čo chce a ako chce. Netýka sa to len fotoaparátu a objektívov, ale aj príslušenstva. Portrétista bude určite úspešnejší s odraznými doskami, makrista s makrostatívom a krajinkár s filtrami.

Opakovanie je matkou múdrosti, hovorí známe porekadlo. A je pravdivé. V našom prípade je opakovanie spôsob, ako sa dopracovať k lepším fotografiám. Opakovanie pomáha vylepšiť si techniku fotenia, ktorá má vplyv nielen na technickú kvalitu, ale aj spôsob zachytenia. Napr. ak ovládate panning, čo je vlastne veľmi technický spôsob fotenia, môžete fotografovať pohyb úplne inak. Opakované fotenie rovnakého motívu je však aj kreatívne. Cibríte si pri tom kompozíciu a fotografické videnie. Hľadáte, ako fotku urobiť…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2019-08-12 06:17:51
Príjemný, poučný a zaujímavý článok. S nájdením svojho vlastného štýlu mám problém aj ja. Známy mi povedal, že sa stačí "vycvakať". Uvidíme 🙂
 
marianr
2019-08-16 20:40:11
Súhlasím, je jeden čo má štýl "vinetácia, môj podpis". 8-)
 
seifi
2019-08-18 17:15:51
niektoré uvedené príklady by som nenazval štýlom, ale zameraním ; ja štýl vnímam skôr návyk, nie vždy dobrý , ktorý môže zväzovať a nedajbože vyústiť do stereotypov a šablón; divák sa takýchto opakujúcich sa "stavieb" môže po čase presýtiť; na debatu, či fotograf nemôže skĺznuť do roviny, že niektoré veci, ktoré nespadajú do jeho "štýlu", prestane vidieť alebo ich podá tak, že nevystihne podstatu ;
jeden známy mi hovorí, že mám blbý zlozvyk pojať na plochu fotografie celý okres ... či je to štýl ?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia