Hore

Autor: Lina DM Purcell

Fotostĺpček šéfredaktora 36/2019

Dôvodom, prečo som začal písať svoj fotostĺpček je, že počas týždňa sa vždy zozbiera niekoľko drobností, ktoré si nezaslúžia samostatný článok, ale spolu už na jeden vydajú. Navyše tu môžem byť o niečo osobnejší a občas byť aj kritickejší, alebo niečo vysvetliť.

Minulý týždeň sme publikovali množstvo tlačových správ o novinkách. Tí, čo majú prehľad si určite všimli, že medzi nimi chýbajú novinky od Sony. A nie je to prvýkrát. Prv ako sa zrodia nejaké konšpiračné teórie, vám to vysvetlím. Jednou z úloh nášho portálu je informovať vás o novinkách. Štandardom je, že značka, ktorá má u nás zastúpenie, posiela redakciám tlačové správy o novinkách. Často je to prostredníctvom mediálnej agentúry, ktorá máva na starosti celkovú propagáciu, vrátane predvádzacích akcií a zapožičiavanie techniky na testovanie. U väčšiny značiek je spolupráca bezproblémová a roky nás berú ako č.1 na Slovensku. Majú to často krát ťažké, pretože zo zahraničia nás berú ako malú nezaujímavú krajinu. Novinky na testovanie sa k nám niekedy dostanú ako k posledným. Toto viem pochopiť i keď ma to neteší. V pozícii, v akej je dpreview, že majú všetko k dispozícii týždne pred oficiálnym odhalením, asi nikdy nebudeme.

Naspäť ale k Sony. Pred niekoľkými rokmi sme s nimi dobre spolupracovali, Izzino bol dokonca ich ambasádor. Nastali však zmeny a my sme nielen že prestali dostávať techniku na testovanie, ale často vôbec nedostaneme ani tlačové správy. Alebo ich dostaneme tak neskoro, že ich nemá zmysel publikovať. Pritom od Sony pravidelne dostávam TS o televízoroch, BT prehrávačoch, telefónoch a inej elektronike. Keby som chcel, bez problémov nám zapožičajú niečo z nich na test. Vždy keď vyjde od nich nejaká novinka a ja sa to dozviem zo zahraničných stránok, tŕpnem, či dostaneme tlačovku ešte v ten deň. Počas rokov som sa bavil s množstvom ochotných ľudí z mediálok, prosil som ich, nech dostávame tlačovky načas, tak ako je to štandardom. Dostal som množstvo sľubov o tom, že sa pokúsia, ale výsledok je stále žalostný. Neberte to preto tak, že Sony ignorujeme. Kdeže, veľmi radi by sme vám načas prinášali tlačové správy a ešte radšej recenzie. Isto niektorí z vás namietajú, prečo nenapíšem infočlánok o novinkách ja. Pretože by to aj tak už bolo neskoro, hlavne je to práca mediálnej agentúry, či priamo Sony. Medzitým niekto z vás už založí tému vo fóre s odkazom na dpreview, alebo inú stránku. A keď je noviniek viac, prekladal by som zahraničné TS veľa hodín, ktoré radšej venujem písaniu fotoškoly, alebo recenzovaniu. Podarilo sa nám zlepšiť spoluprácu s Canonom, snáď sa to raz podarí aj so Sony. Pracujeme na tom.

Overené i neoverené správy

  • Spoločnosť Alien Skin Software, v minulosti známa vydarenými pluginmi pre Photoshop, zmenila meno na Exposure Software.
  • Canon chystá niekoľko vylepšení zaostrovania u bezzrkadloviek EOS R a RP. Rozpoznávanie tváre a očí sa bude aktivovať z väčšej diaľky, vylepšená má byť aj rýchlosť sledovania a skrátené má byť oneskorenie pri presúvaní AF bodu. Nový firmvér by mal byť k dispozícii už tento mesiac.
  • Nikon vydal 3D LUT tabuľky pre fotoaparáty Nikon Z6 a Z7. Určené sú pre postprodukciu videa snímaného prostredníctvom N-Log. Pripravovaný je video RAW, ktorý však bude platený a bude potrebný servisný zásah.
  • Nikon to v posledných rokoch nemal ľahké. Zlé produktové rozhodnutia, zemetrasením zničená fabrika a k tomu celkový výrazný pokles trhu. Zdá sa, že to ešte neskončilo. Končí predaj akčných kamier KeyMission.
  • Rumory tvrdia, že zajtra bude predstavený nový Nikon D6. Má to byť však len správa o vývoji. Samotný fotoaparát príde na trh až niekedy na prelome rokov 2019/2020. Tešiť sa vraj máme na nižší šum, stabilizovaný snímač, tichý režim a vylepšené zaostrovanie.
  • ON1 pripravuje niekoľko nových softvérových produktov, z ktorých je pre nás najzaujímavejšia nová verzia RAW konvertora ON1 Photo RAW 2020. Rovnako ako u Luminaru, máme čakať intenzívnejšie zapojenie umelej inteligencie.
  • Pripravovaný Luminar 4 odhaľuje ďalšiu novinku. Po funkcii nahradenia oblohy je tu vylepšenie prekreslenia štruktúr s využitím umelej inteligencie. Funkcia AI Structure automaticky detekuje rôzne povrchy a aplikuje na nich inteligentné zvýraznenie štruktúr.

Novinky

V minulom stĺpčeku absentovali novinky. Predminulý týždeň bol na ne chudobný. Zato minulý týždeň sa ich urodilo neúrekom. Už ste si ich stihli preštudovať v publikovaných tlačových správach. Mňa najviac zaujal nový Canon EOS 90D, z viacerých dôvodov. V prvom rade je to len druhá zrkadlovka predstavená tento rok! A aj tá prvá je Canon, konkrétne EOS 250D. V druhom rade je zaujímavé, že je to asi skutočne nástupca dvoch modelov, EOS 80D a EOS 7D Mark II. Novinka je niekde uprostred, oproti EOS 80D má kovové telo, je tu úplné nový snímač s rozlíšením 33 Mpx a procesor DIGIC 8, 11 obr./s. a vylepšený režim živého náhľadu. Nesmieme zabudnúť na 4K video a pridaný Bluetooth. Výrazne sa zlepšila výdrž batérie. Zatiaľ to vyzerá tak, že len Canon sa snaží pokračovať v segmente zrkadloviek. Zajtra budem mať Canon novinky v rukách, zatiaľ len na predvádzacej akcii pre novinárov.

Možno už dnes s oneskorením dostaneme TS od Sony, ale v čase písania tohto stĺpčeka, sme ju nemali a nebola ani na stránkach Sony. Tak aspoň stručne o novinkách. Predstavené boli dve nové APS-C bezzrkadlovky. Lacnejšia A6100 má 24 Mpx CMOS snímač, zvláda 11 obr./s., 4K video a má 4D Focus so sledovaním tváre a očí nielen ľudí, ale aj zvierat. Celkovo má 425 bodov s fázovou detekciou. Displej je dotykový a výklopný. Snáď konečne vytlačí poriadne zastaraný model A6000.

Druhým novým fotoaparátom je nová vlajková loď v kategórii APS-C, model A6600 nahrádza nie až tak starý model A6500. Rovnako stavia na osvedčenom 24 Mpx snímači s 425 bodmi fázovej detekcie. Z hľadiska väčšiny parametrov sa jedná len o malé vylepšenie. Novinka dokonca prišla o vstavaný blesk. Najmarkantnejším vylepšením je tak nová batéria s viac ako dvojnásobnou výdržou.

Aj stávajúcich majiteľov APS-C bezzrkadloviek Sony určite potešilo predstavenie dvoch objektívov špeciálne navrhnutých pre APS-C. Sú to svetelný profesionálny základný transfokátor E 16-55mm F2.8 G a telezoom E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS. Obidva objektívy sú utesnené a zaostrovanie zabezpečuje rýchly lineárny motorček XD.

  • Insta360 predstavili miniatúrnu kameru GO. Môže sa nosiť na tele alebo umiestniť tam, kde sa iný prístroj nezmestí. GO nemá displej, ovláda sa jediným tlačidlom, po ktorého stlačení sa nasníma 30 sekundový klip. Prístroj je vybavený objektívom so svetelnosťou F2,1 a zaznamenáva video s rozlíšením 2720 x 2720 pri 25 snímkach za sekundu. Ponúka aj režim Hyperlapse. Zariadenie využíva umelú inteligenciu na výber najvydarenejších záberov.
  • Redmi Note 8 Pro od Xiaomi je prvým mobilom s novým 64 Mpx fotoaparátom, snímač je od Samsungu. Typický výstup bude mať rozlíšenie 16 Mpx. Prístroj je vybavený aj širokouhlým a mikrofotoaparátom a snímačom priestorovosti.

Inšpirácia

Tak toto si odložím ako inšpiráciu na dlhé zimné večery. Ideálne na domáce fotenie s makroobjektívom.




Foto: Lina DM Purcell

https://www.behance.net/gallery/72729127/Macro-Creative

Už po niekoľký krát opakujem, že digitálna fotografia nemá súťažiť s analógovou v kvalite. Majú sa navzájom dopĺňať. Dávať fotografovi širšie možnosti. Zároveň tvrdím, že fotografovať analógovo z vás automaticky neurobí umeleckého fotografa. Ja som digitálny typ, ale niektoré analógové techniky závidím tým, ktorí sa im venujú. Jednou z nich je alternatívny proces Carbon Transfer Prints.




Foto: Dennis Ramos.

https://www.behance.net/gallery/84179333/Alternative-Process-Carbon-Transfer-Prints

https://www.dennis-ramos.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2019-09-02 07:12:24
Tak ten firmware na Canon R/Rp vyzera fakt dobre. Snad to uz uplne zotrie rozdiel medzi ostrenim Sony A7mkIII a Rkami.
 
blahoslav J B Art
2019-09-02 09:55:41
vdaka za objasnenie ohladom tlacovych sprav a fototechniky Sony ... pre vsetkych vyplakavacov a konspiratorskych teoretikov
 
marcus_labeo
2019-09-02 11:09:46
príspevok od: blahoslav J B Art
vdaka za objasnenie ohladom tlacovych sprav a fototechniky Sony ... pre vsetkych vyplakavacov a konspiratorskych teoretikov
Tak každému uvažujúcemu človeku je jasné, že výrobcovia či importéri neignorujú ephoto zámerne, ale proste sme malý trh a ephoto je jedna malá redakcia (niekedy si myslím, že celá redakcia rovná sa Karol a žiaden ďalší človek tam už nie je).
Takže ak nepošlú správu či nedajú na test techniku takejto jednoosobovej redakcii v malej krajine, netreba za tým hľadať Sorosa ani slobodomurárov, ale trhovú realitu.
 
mllpo
2019-09-04 20:49:21
"Rumory tvrdia, že zajtra bude predstavený nový Nikon D6. Má to byť však len správa o vývoji. "
tak potvrdené. aj s novym objektívom. 120-300/2,8
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia